reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Febiofest přišel o peníze Poštovní spořitelny

12:53, 18. 12. 2012
Film Aleš Borovan

Jeden z největších filmových festivalů, Febiofest, ztratil hlavního sponzora. S filmovou přehlídkou, za kterým stojí stejnojmenná společnost, ukončila spolupráci Poštovní spořitelna a její značka Era. Ta byla partnerem festivalu v letech 2011 a 2012. Předtím akci režiséra Františka Feniče (na fotce vlevo) podporovala osm let ČSOB.

"Po důkladném zvážení nové nabídky a vzhledem k další strategii značky již nebudeme partnerem nadcházejícího ročníku festivalu. V oblasti umění nicméně bude značka Era i nadále aktivní," uvedla mluvčí Poštovní spořitelny (PS) Zuzana Kalátová. Fenič nechtěl dění okolo festivalu komentovat.

Pro Febiofest je rozhodnutí PS citelná ztráta, její účast se mohla pohybovat ve statisících až milionech. Rozpočet festivalu se odhaduje na přibližně 20 milionů korun. Podle vnitrofiremních listin společnost Febiofest v loňském roce získala od hlavního města Praha 5,5 milionů korun, od ministerstva kultury 1,8 milionu korun o od filmového fondu 2,5 milionu korun.

Podle posudku České znalecké firma Febiofest "vykazuje výrazné zadlužení až účetní předlužení od roku 2010 s nejvyšší hodnotou v roce 2012". Hlavní organizátor a zakladatel akce Fenič již v uplynulých měsících zahájil kroky vedoucí k získání významného investora. Vlastnictví firmy Febiofest bylo převedeno na nově založenou akciovou společnost Mezinárodní filmový festival Praha. Samotný Fenič pak na podzim přestal být jednatelem Febiofestu, tím se stali bývalý dětský herec Michael Dymek a Jarmila Záhorová.