reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Albatros Media: Knižní trh loni dosáhl skoro sedmi miliard

16:05, 28. 4. 2014
Knihy Aleš Borovan

Jeden z největších knižních hráčů v České republice, Albatros Media, zveřejnil kvalifikované odhady, týkající se vývoje knižního trhu v roce 2013. Jeho celkový obrat podle Albatrosu (na fotce ředitel Václav Kadlec) loni dosáhl 6,8 miliard korun v koncových cenách včetně DPH.

Je to podobné číslo jako v roce 2012. Se započtením dovozu zahraniční literatury by celkový objem činil cca 7,4 miliardy korun. Asi 55 procent z této částky tvoří fiction literatura (beletrie) a 45 procent non-fiction. Podrobnější členění prodejů: 40 procent beletrie pro dospělé a mládež, 15 procent dětské literatury – převážně beletrie, 35 procent odborné a populárně-naučné, 10 procent učebnice a jazyky. Knižní trh v předchozích letech vykazoval poklesy - 2009 minus 10 procent, 2010 minus 5 procent, 2011 stagnace, 2012 minus 4 procenta.

Nejvýraznějším loňským trendem se stal nástup erotického románu, který zahájila trilogie Padesát odstínů šedi (celkem 450 tisíc prodaných výtisků; cca 2,5 procenta loňského trhu). Tu následovaly romány Crossfire nebo Gabrielovo inferno (10 tisíc výtisků). "Nadále přetrvává zájem o detektivky, zvláště ty severské, a nakladatelé sytí trh dalšími švédskými, norskými a dánskými jmény: nejpopulárnější zůstává Jo Nesbø, který tomuto žánru za rok 2013 dominoval třemi bestselerovými tituly."

Naopak podle Albatrosu upadá zájem o fantasy knihy, o upíry, vlkodlaky a zombie. Mezi teenagery nyní získávají na popularitě dystopické tituly (například série Hunger Games). Segment slovníků a faktografie (encyklopedie, historická fakta apod.) se během posledních pěti let propadl zhruba o 70 procent. "Za progresivní segment lze považovat knihy pro osobní rozvoj, zdravý životní styl a produktivitu, zvláště ty uplatňující nové poznatky z psychologie a fungování mozku v praktickém životě."