reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize koupila obří balík 200 filmů

12:00, 20. 12. 2012
Televize Film Aleš Borovan

Diváky České televize čeká v roce 2014 záplava českých filmů. Podle informací Borovan.cz veřejnoprávní televize koupila pro tento rok práva k asi 200 českých snímků. Mezi nimi jsou takové hity jako Tři oříšky pro popelku (foto), Jak utopit doktora Mráčka, S tebou mne baví svět nebo básnická trilogie. Cena se podle informací Borovan.cz mohla pohybovat něco nad 70 milionů korun. O filmy měla zájem rovněž televize Nova, Prima a TV Barranadov.

Obchod nepřímo potvrdila ředitelka Katarína Morvai z Ateliérů Bonton Zlín (ABZ), které spravují práva ke starým českým filmům, vyrobeným v letech 1965 až 1991. "Tento proces je z hlediska vyjednávání o rozsahu, dramaturgickém složení balíku a jeho ceně již u konce, ale po právně administrativní stránce ještě není uzavřen," uvedla Morvai. Nákup by měl být dokončen někdy v polovině ledna 2013.

Vlastníkem práv k části filmů, které nyní kupuje ČT, je do konce roku 2013 televize Nova. Ta díky neopadávající popularitě klasických snímků dosahovala a dosahuje výborných čísel. Veřejnoprávní stanice najíždí na stejnou taktiku. Navíc nyní do koprodukce nových filmů vloží v letech 2013 až 2017 okolo 265 milionů korun (momentální číslo, které se bude měnit).

Pověření ABZ k obchodování přibližně 1500 titulů končí na konci roku 2013. Obchodování se staršími filmy na rok 2015 a výše v tuto chvíli neprobíhá. Všichni hráči na trhu musí počkat na výsledky koncesního řízení, které zanedlouho vyhlásí ministerstvo kultury. Zájemcem by kromě ABZ měla být i společnost Barrandov Studio.