reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Válka faktur pokračuje: producenti Aporveru nabízejí fondu účetnictví filmu

21:18, 21. 5. 2014
Film Aleš Borovan

Producenti dlouho připravovaného filmu Poslední z Aporveru zareagovali na kroky filmového fondu, který na základě znaleckého posudku podá podnět k policii a finanční správě k prošetření využití dotací o objemu skoro 50 milionů korun.

Podle Tomáš Krejčího a Jiřího Košťála z produkce Actor´s Runway Agency se zástupci fondu mohou již několik měsíců seznámit a převzít kompletní vyúčtování filmu, opakovaně k tomu podle vlastních slov měli vyzývat emaily nebo doporučeným dopisem. S těmito podklady se podle nich nemohl seznámit ani znalec z FAMU, který posudek vypracovával.

To vedení fondu odmítá. Kompletní účetnictví filmu již má fond k dispozici v elektronické podobě od roku 2012. Co fond především zajímá, je vlastní účetnictví Actor´s Runway Agency a dalších firem (údajně jich má být přes 100), které se nějak podílely na plnění při výrobě filmu. Policie a finanční úřady pak mají prošetřit podezření, že při výrobě Poslední z Aporveru mělo dojít k fiktivnímu navyšování uznatelných nákladů formou papírových účetních operací. Od objemu těchto nákladů se pak odvíjí výše udělené dotace.

Počáteční rozpočet fantasy Poslední z Aporveru z roku 2009 činil 63 milionů korun. Ještě téhož roku byl navýšen na 78 milionů korun. Postupně nabobtnal na 105 milionů (2010), 209 milionů (2011) a 241 milionů korun (2012). Uznatelné náklady nakonec dosáhly 189 milionů korun.