reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

NFA bude ročně platit do filmového fondu 70 milionů

aktualizováno
11:11, 26. 5. 2014
Film Aleš Borovan

Nový obchodník s kolekcí starších československých filmů z let 1965 až 1991, Národní filmový archiv (NFA), zajistí filmovému fondu roční minimální příjem ve výši 70 milionů korun.

Vyplývá to z licenční smlouvy, podepsané mezi NFA a fondem (vlevo ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková, vpravo šéf NFA Michal Bregant) v pátek 23. května. Tato částka je hrubým příjmem fondu z prodeje licencí, neboť zahrnuje i autorské honoráře. Obchodování bude mít na starosti nově vytvořený tým obchodníků filmového archivu, čítající čtyři lidi, pod vedením Daniela Vadockého

Pro letošní rok, který je brán jako přechodné období, je garantován výnos fondu od NFA ve výši 35 milionů korun. Fond bude z celkového výnosu z prodeje filmových licencí dostávat 93 procent, NFA si tak bude nechávat 7 procent.

To je o mnoho méně, než bral dosavadní obchodník Ateliéry Bonton Zlín (majitelé Miloš Petana a Zdeněk Kozák), který staré filmy prodával do konce roku 2013. ABZ si do roku 2008 braly provizi 25 procent, do roku 2013 pak 15 procent. Hlavními nákupčími jsou velké televize, rovněž pay TV nebo provozovatelé Video On Demand. Celkové odvody ABZ v jednotlivých letech v následujícím grafu:

fond prijem 22