Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmaři si sahají na další stovky milionů korun

12:29, 12. 6. 2014
Film Aleš Borovan

Dosavadní systém filmových pobídek v České republice má slušnou šanci na přísun dalších stovek milionů a zlepšení fungování. V těchto dnech jde na vládu návrh na navýšení objemu financí pro pobídky v letošním roce o 300 milionů korun.

Celková suma v roce 2014 by se tak měla vyšplhat na 800 milionů korun. Prvních 500 milionů padlo na dofinancování projektů evidovaných v roce 2013. Ty loni získali tzv. vratky (vrácení části peněz utracených v souvislosti s natáčením, pozn. aut.) ve výši pouze sedm procent, přestože pobídky slibují producentům 20 procent. V letošním roce byla potřebná výše dorovnána, tím se ale doposud nedostalo na nové filmové nebo televizní projekty, registrované v roce 2014.

Tuto disproporci by mělo do budoucna vyřešit navýšení peněz ze státního rozpočtu pro pobídky v letech 2015 a 2016 na 800 milionů ročně plus zařazení pobídek do střednědobých výhledů. Tím by se vyřešilo financování projektů, jejichž výroba je rozprostřena do více let.

Za změny ve filmových pobídkách se již postavil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Včera pozdě odpoledne se pak filmovým lobbistům a producentům podařil další zásadní průlom, když po několikaměsíčním snažení konečně klaplo setkání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Toho skupina Kateřina Weissová, Václav Marhoul, Richard McCallum a Radomír Dočekal seznámila s přínosem a možnostmi pobídek v lákání zahraničních filmových a TV investic a vytváření pracovních míst.