reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Silně prodělečné vydavatelství Vltava-Labe-Press zhubne skoro o miliardu

10:34, 30. 6. 2014
Vydavatelství Aleš Borovan

Hoši z rakouské mediální společnosti HKM Beteiligungs, která v Česku ovládá prodělečné vydavatelství Vltava-Labe-Press, se odhodlali k bolestivému řezu.

Kvůli dlouhodobým ztrátám vydavatelského domu (regionální Deníky) se základní jmění ve výši 1,86 miliardy sníží o 930 milionů korun. Získané peníze budou použity na úhradu ztráty VLP. Vydavatelství v roce 2013 prodělalo 61 milionů korun, od roku 2007 kumulovaná čistá ztráta dosáhla 1,06 miliardy korun. Dosavadní neuhrazená ztráta minulých let se blíží 1,5 miliardy korun.

Stejně jako na ostatní hráče na trhu, i na VLP dopadá razantní pokles tiskového trhu a zájmu čtenářů o tištěné noviny. Zatímco v roce 2007 tržby společnosti dosáhly 1,952 miliardy korun, v loňském roce to bylo o miliardu korun méně. Na konci loňského roku navíc majitelé do skupiny prostřednictvím dceřinky Astrosat dokoupili další prodělečné vydavatelství Sanoma Media Praha (nyní Astrosat Media), které vydává magazíny Fajn život, Týdeník Květy, Vlasta nebo National Geographic.