Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V Česku vzniká unikátní dokument o elitním špionovi Köcherovi

13:39, 4. 7. 2014
Film Aleš Borovan

Čeští filmaři se pokusí zaplnit další z bílých míst studené války. V těchto měsících začal vznikat dokument Rino o zřejmě nejslavnějším českém komunistickém agentovi Karlovi Köcherovi (na fotce vpravo).

Celovečerní film vyrábí ve své společnosti Screenfabric producent Richard Malatinský, který je rovněž podepsán pod scénářem. Režisérem snímku je Jakub Wagner, spoluautorem námětu Jan Hejkal. Natáčení odstartovalo letos v únoru v Berlíně a dokončeno by mělo být v příštím roce. Premiéra je naplánována na 17. listopad 2015. Malatinský, který má s Köcherem exkluzivní smlouvu na dva roky, do výroby zatím investuje vlastní prostředky, rozjednána je minoritní koprodukce s Českou televizí a s dalšími partnery.

Karel Köcher byl v roce 1965 československou rozvědkou vyslán do Spojených států. Zde se postupně vypracoval na spolupracovníka, překladatele a analytika CIA. Překládal psané nebo nahrané zprávy od agentů CIA, působících po celém světě, a tyto zprávy předával i československé rozvědce a KGB. V roce 1984 byl zatčen a odsouzen na doživotí. V roce 1986 byl vyměněn mimo jiné za disidenta Nathana Ščaranského. Do roku 1990 pracoval v Prognostickém ústavu. Díky atraktivitě tématu Malatinský věří, že se dokumentární snímek dobře prodá na trzích v západní Evropě a Spojených státech.