reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize investuje desítky milionů do výročí narození Karla IV.

09:40, 10. 7. 2014
Televize Aleš Borovan

Po loňském připomenutí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje se Česká televize vrhne na další historické výročí - 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV., které uplynou v roce 2016.

Veřejnoprávní stanice v této souvislosti vloží peníze hned do dvou audiovizuálních děl - televizního pořadu a epického filmu Karel IV. Oba snímky se zaměří na různá období Karlova života. Televizní film, který zachytí mládí a dospívání budouího panovníka, vzniká ve spolupráci s producentem Přemyslem Pražským (většinový majitel společnosti Luxor). Celovečerní snímek, vyvíjený společností three brothers (filmová rodina Krištofových) se zase inspiruje obdobím, ve kterém se mladý Lucemburk stal českým králem a kdy bojuje o korunu římské říše. 

Scénář celovečerního filmu píše Jan Drbohlav (Habermannův mlýn, In nomine patris), o režisérovi se doposud jedná. Rozpočet filmu se pohybuje mezi 80 až 100 miliony korun, přičemž podíl ČT by se mohl pohybovat okolo 20 milionů. V jednání jsou koprodukce s partnery z Německa, Polska, Francie nebo Itálie. Na projektu by se nějakým způsobem mohla podílet i vláda. V souvislosti s výročím již vznikla takzvaná Národní komise, jejíž členové jsou kromě jiných předsedové obou komor Parlamentu ČR, předseda vlády Bohuslav Sobotka, zástupci Akademie věd ČR nebo rektor Univerzity Karlovy.

Karel IV. se v české popkultuře objevil hned několikrát. V roce 1973 ho ztvárnil Vlastimil Brodský (foto) ve filmovém muzikálu Noc na Karlštejně. O 30 let později vznikl i stejnojmenný muzikál v Hudebním divadle Karlín.