reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Další prodělečný mediální projekt: Tablet Media s minusem 14 milionů

12:18, 18. 7. 2014

První tabletový týdeník Dotyk (vydavatelství Tablet Media) se podle všeho vydal ekonomickou cestou serveru Česká pozice Štefana Léka, který každoročně generoval mnohamilionové ztráty (doposud minus 43 milionů) a který přežil jen díky podpoře miliardáře Andreje Babiše.

Tablet Media (TM) loni, v prvním roce fungování (Dotyk odstartoval v květnu 2013), prodělala 14,5 milionu korun. Tržby dosáhly 2,1 milionu korun. Velká část ztráty jde na vrub mezd, které včetně sociálního zdravotního pojištění spolkly 9,7 milionu korun. To dělá skoro 58 procent na celkových nákladech. Přepočtený počet zaměstnanců firmy v roce 2013 byl 13,62 osoby. Velký prodělek však nemusí vydavatelství trápit, podle informací Borovan.cz za ním stojí silní hráči, pro které je podobná částka plivnutím do rybníku. Ostatně uváděný vlastní kapitál TM na konci roku 2013 byl 32 milionů korun.

Firma, která oficiálně patří Michalovi Klímovi (foto), se zaměřuje na vydávání periodik určených pro tablety - iPady a přístroje s Androidem - a pro smartphony. Obchodní model je postaven na prodeji inzertního prostoru přímým zadavatelům a prostřednictvím mediálních agentur. Podle vlastních údajů TM od května 2013 do dubna 2014 počet stažení čtečky Dotyku dosáhl skoro 52 tisíc. Čtenost týdeníku, který vede Eva Hanáková, měla v dubnu 2014 dosáhnout 52 tisíc.