reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Divadelní byznys Elišky Balzerové prodělal miliony korun

17:03, 23. 7. 2014
Muzikály/divadlo Aleš Borovan

Pražské komerční Divadlo na Fidlovačce, které většinově ovládá herečka Eliška Balzerová (foto), výrazně prohloubilo ztrátu. Zatímco v roce 2012 skončilo v minusu přes 200 tisíc korun, loni prodělek vyskočil na 3,1 milionu korun.

Na vině je především klesající výnos z komerční činnosti (prodej lístků, předplatného, reklamy atd.) - ten meziročně klesl o pět milionů na 17,6 milionu korun. Divadlo v pražských Nuslích, které loni premiérově uvedlo divadelní adaptaci Babičky nebo muzikál Nevěsta, se tak více a více stává závislým na veřejných zdrojích. Úroveň grantů (od pražského magistrátu plus Prahy 4) se v uplynulých čtyřech letech příliš nezměnila, pohybovala se v intervalu 9 až 10 milionů korun. Se snižujícími se komerčními tržbami však jejich podíl na celkových výnosech loni vystoupal až na cca 36 procent.

V ekonomice divadla tak tiká časovaná bomba. Grantová komise magistrátu byznysu Elišky Balzerové přiklepla pro roky 2014 a 2015 vždy částku 5,3 milionu korun, pro následující dva roky ale nulu. Divadlo přitom žádalo na tyto čtyři roky skoro o 63 milionů korun. V letech 2003 až 2012 obdržela firma Divadlo na Fidlovačce granty v souhrnné výši skoro 88 milionů korun.