reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nova již není ve „frcu“, splatila obří úvěr

12:24, 2. 1. 2013
Televize Aleš Borovan

Největší televize Nova již není v zástavě londýnské investiční banky BNP Paribas Trust Corporation. V loňském roce se jí podařilo splatit revolvingový úvěr ve výši 1,5 miliardy korun. Ten v roce 2010 poskytlo konsorcium bank, jehož součástí byla kromě BNP Paribas rovněž JPMorgan, Citigroup Global Markets, ING Bank a Česká spořitelna.

Mateřská bermudská firma CME, respektive její dcery CME Media Enterprises a CME Investments, zastavily nejen televizi, ale i společnost Media Pro Pictures, která pro Novu vyrábí a vyvíjí zábavní pořady, seriály nebo koprodukuje filmy. Úvěr byl podle dokumentů pro americkou komisi pro cenné papíry původně poskytnut na pět let do roku 2015.

Revolvingový úvěr byl splacen v momentě, kdy se CET 21 vydala dluhopisy v objemu 70 milionů eur (1,75 miliardy korun). Probíhající operace jsou tak svědectvím zoufalého a intenzivního zápasu prezidenta CME a superšéfa Novy Adriana Sarbua (na fotce) se zadlužením firmy. CME dluží přes miliardu dolarů. Jen v roce 2016 musí splatit 619 milionů dolarů. Doposud se CME dařilo vyjednat prodloužení splatnosti nebo přeskupit profil dluhopisů. 

Miliardy korun "dluží" i CET 21. Nejvíce však mateřské CME Investments - na konci roku 2011 přes 5,5 miliardy korun. Nova tak kromě stamilionových dividend posílá na Bermudy i tučné úroky z půjčky (předloni 604 milionů korun). 

Nova  a její dceřiné společnosti sloužily jako zástava i v případě úvěru od České spořitelny, Unicredit Bank a BNP Paribas v prosinci 2009 v objemu tří miliard korun. Celý úvěr měl být splacen do 30. dubna 2012 s možností prodloužení o jeden rok. Nakonec byl splacen na podzim 2010, když se CET 21 podařilo na evropský trh umístit dluhopisy o objemu 170 milionů eur. Ty jsou splatné do roku 2017. 

Vaší pozornosti doporučujeme:

Nova poslala na Bermudy dividendu 900 milionů