Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nova zvýšila dluhy u Time Warner o desítky milionů

14:53, 3. 1. 2013
Televize Aleš Borovan

Superšéf Novy a prezident CME Adrian Sarbu se pustil do vysoce riskantní hry. Jím řízená společnost CET 21 v uplynulých měsících razantně zvýšila své zadlužení u zábavního giganta Time Warner (TW), který jí dodává televizní pořady. Jen za rok 2011 závazky Novy u Warner Bros. Television (produkuje kupříkladu seriály Dva a půl chlapa, Teorie velkého třesku) skokově narostly o 115 milionů na celkových 183 milionů korun.

Time Warner v současné době drží 49,9 procentní podíl v CME, během několika měsíců by se měl stát majoritním vlastníkem. 

Sarbuův kalkul při otálení s platbami za obsah a vylepšování cash flow firmy je evidentní: Time Warner těžko pošle do insolvence firmu, která je zlatým pokladem bermudské CME a na jejíž vlastnictví má opci. Na druhou stranu tato strategie dále oslabuje Sarbuovu pozici při předpokládaném převzetí CME ze strany TW.

CET 21 ke konci roku 2011 svým obchodním partnerům či majitelům dlužila skoro 5,8 miliardy korun. Většinu této částky - 5,5 miliardy - však tvořila půjčka od mateřské společnosti CME Investments. Tato půjčka umožňuje kromě divident inkasovat i tučné úroky v objemu stovek milionů ročně. V roce 2010 navíc CET 21 vydala dluhopisy o objemu 170 milionů eur, loni to byla další emise dluhopisů o  objemu 70 milionů eur.