reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kabát na pražský Vypich přilákal skoro 70 tisíc platících diváků

22:20, 13. 9. 2014
Koncerty Aleš Borovan

Česko má za sebou jednu z hlavních byznysových událostí roku v hudebním průmyslu. Promotérská agentura Pink Panther na pražském Vypichu uspořádala další obří koncert Kabátu (první se uskutečnil v roce 2009), který podle odhadu přilákal skoro 70 tisíc platících diváků, dalších cca 10 až 15 tisíc lidí akci sledovalo za oplocením koncertního areálu.

Teplická pětka tak potvrdila své zařazení na špici české extratřídy nejlépe vydělávajících hudebníků a interpretů. Koncert mohl podle odhadu vygenerovat cca 35 až 45 milionů korun na maloobchodních tržbách (vstupné, merchandising, občerstvení, nápoje). Z této částky se musí odečíst peníze na stavbu tribun a pódia, pronájem areálu, bezpečnostní agentury, zdravotnické služby atd. Podobně velký koncert by v tuzemských podmínkách mohl dovolit uskutečnit jen málokdo - Daniel Landa, obnovená Lucie, Jaromír Nohavica, možná Kryštof, Chinaski ne, bratři Nedvědi kdysi.

32

Solidně fungující posílená pražská doprava začala přivážet první tisíce fanoušků na místo již v průběhu sobotního odpoledne. Samotné vystoupení Kabátu začalo přesně na čas v osm hodin večer (v 22.00 se muselo končit kvůli okolní zástavbě). Kapela při oslavě 25 let trvání sáhla hodně hluboko do minulosti, když přehrála letité hity typu Opilci v dějinách, Porcelánový prasata, Centryfuga, Colorado nebo Šaman. Potěšila slušná světelná a ohňová show a zejména kytarová hra Tomáše Krulicha. Naopak zamrzelo časté kolísání zvuku a práce zvukaře vůbec.

Suma sumárum: je dost neuvěřitelné, že při současné nabídce typů zábavy, vystoupení velkých zahraničních hvězd plus přehršle živých záznamů na CD nebo YouTube ještě dokáže nějaká tuzemská kapela na jeden koncert přilákat více než 50 tisíc lidí. Klobouk dolů před organizátory, kteří dokáží přesouvat takovou masu lidí na dopravně spíše hůře dostupný Vypich a zpět, aniž by došlo k nějakým neštěstím nebo velkým zádrhelům.

42