reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

CME v Česku přijde o část filmového byznysu s Hollywoodem

12:30, 4. 1. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Bermudskou mediální společnost CME čeká v Česku výrazná ztráta v řádu desítek milionů korun ročně. Podle informací Borovan.cz s největší pravděpodobností přijde o smlouvy na distribuci obřích filmů hollywoodských studií 20th Century Fox a Universal. Ty doposud v Česku distribuuje dceřiná firma CME Bontonfilm. To by se nyní mělo změnit. Z Bontonfilmu loni odešel klíčový člověk, šéf filmové distribuce Aleš Danielis (na fotce). Od prosince nastoupil do menší artové distribuce CinemArt.

Vzhledem k osobním kontaktům v hollywoodských studiích Danielis dokáže smlouvy "vzít s sebou". Navíc Hollywoodu údajně nabídl snížení provizí nového distributora. Samotný Danielis nezvedal mobil a neodpověděl na SMS.

Vlastníkovi Novy nyní velmi reálně hrozí, že přijde o příjmy z distribuce očekávaných hitů. Podle zdrojů Borovan.cz by se to mělo již týkat kupříkladu pokračování série Smrtonosná past: Opět v akci s Brucem Willisem v hlavní roli. Česká premiéra totiž byla "záhadně" posunuta z původního termínu pro celý svět 14. února na 14. března.

Fox v letošním roce plánuje nasadit kupříkladu blockbustery The Wolverine, Percy Jackson: Moře nestvůrStar Wars: Epizoda II - Klony útočí a Epizoda III - Pomsta Sithů. Universal uvede Identity Thief nebo Jurský park 3D.

Danielisovi tahu hraje do karet i další faktor: v řádu několika měsíců do CME většinově vstoupí Time Warner. Ostatní hollywoodská studia nebudou mít velkou ochotu nechat mu v Česku vydělat vlastními tituly. Při ztrátě lukrativních smluv CME může odepsat velkou část investice v objemu přes 220 milionů korun, za které v roce 2011 Bontonfilm nakoupil.