reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Putinovské Rusko dupne i na spolumajitele TV Prima

11:25, 26. 9. 2014
Televize Aleš Borovan

Na spolumajitele televize Prima, švédský koncern MTG, jako bumerang dopadla jeho investice v nestabilním a imperialistickém Rusku. MTG je s 38 procenty největším akcionářem v televizní skupině CTC Media, která prostřednictvím ruských firem provozuje tři sítě CTC, Domashny a Peretz.

Současně je polovičním vlastníkem ruské satelitní platformy Raduga TV. Nyní jsou tato aktiva silně ohrožena postupem putinovského režimu. Státní duma před několika dny v prvním čtení schválila zákon omezující majetkovou účast zahraničních společností v ruských médiích na 20 procent. Zákon současně zakazuje všem zahraničním společnostem zřizovat jakýkoliv mediální projekt v Rusku. Druhé čtení je naplánováno na dnešek. Zákon by měl vstoupit v platnost 1. ledna 2016, pro offshorové vlastnické struktury bude platit od 1. ledna 2017.

MTG hned začala troubit na poplach a podnikat ochranné kroky. Prezident a výkonný ředitel MTG Jørgen Lindemann (foto) byl nyní zvolen spoluředitelem CTC Media, finanční ředitel švédského koncernu Mathias Hermansson se stal členem představenstva CTC Media. Současně vedení MTG analyzuje všechny možné dopady chystané legislativy.

Švédská mediální skupina má být proč znepokojena: CTC Media, registrovaná ve Spojených státech a se sídlem v Moskvě, je solidně vydělávajícím aktivem. V roce 2013 tržby dosáhly 832 milionů dolarů, čistý zisk pak přesáhl 152 milionů dolarů. V posledních měsících cena akcií MTG na burze klesla zejména v souvislosti s rusko-ukrajinskou válkou o 20 procent, tržní kapitalizace firmy se snížila na 15,6 miliardy švédských korun.