reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Time Warner poslal do Česka dalších 120 milionů

10:50, 7. 1. 2013
Televize Aleš Borovan

Stále sledujeme neustávající příliv financí, které zábavní obr Time Warner posílá přes maďarskou a nizozemskou HBO do českých poboček HBO. Naposledy injekci 120 milionů korun dostala před pár týdny společnost HBO Netherlands Channels. Její základní kapitál tak přesáhl 451 milionů korun. Firma, které šéfuje Ondřej Zach (na fotce), dlouhodobě tyto transakce nekomentuje. Celkem Time Warner do českých operací HBO za poslední rok a půl nalil přes 772 milionů korun. 

HBO Netherlands Channels koncem roku 2011 získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci na vysílání tří programů do Nizozemska prostřednictvím optických sítí. To je speciální typ distribuce, který se liší od klasického streamování přes internet. Licence jsou určeny pro program HBO Netherlands, HBO 2 Netherlands a HBO 3 Netherlands.

Objem investic TW do českých HBO je takový, že vyvolává opodstatněné otázky, zda je určen pouze na vysílání z Česka do Nizozemska. Rovněž původní HBO Česká republika prochází změnami. Loni na podzim změnila název na HBO Europe a podle některých spekulací by měla posílit vliv a řízení operací HBO ve střední a východní Evropě. Tomu by odpovídaly i získané licence: HBO Europe může vysílat program HBO pomocí optických sítí do PolskaMaďarska a dalších devět států balkánského regionu. 

Druhou firmou, která je koncovou adresou peněz z TW, je HBO Netherlands Holdings. Její základní kapitál postupem času nabobtnal na 321 milionů korun. Kromě HBO Time Warner v Česku drží skoro poloviční podíl v Nově, který by se měl během několika měsíců změnit na majoritní.