reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kauza fond: Filmové organizace žádají odtajnění hlasování o Renčově filmu

15:26, 1. 12. 2014
Televize Film Aleš Borovan

Přinášíme v plném znění dva otevřené dopisy, které dnes sepsaly filmové organizace - Asociace producentů v audiovizi, Asociace režisérů a scénáristů, Filmový a televizní svaz, Česká filmová a televizní akademie, Asociace provozovatelů kin nebo FAMU. Prvním adresátem je rada filmového a fondu a druhým ministr kultury Daniel Hermann

1. Vážený pane předsedo, vážení členové Rady,

obracíme se na Vás v reakci na výsledek zasedání Rady Státního fondu kinematografie, která ve dnech 25. - 27. listopadu jednala o podpoře výroby celovečerních filmů. Poprvé od vzniku Státního fondu kinematografie došlo k bezprecedentní situaci, kdy se většina členů Rady Fondu, včetně jejího předsedy a místopředsedy, odmítla ztotožnit s rozhodnutím Rady o udělení podpory a veřejně se od něj distancovala. Podle jejich vyjádření, které bylo zveřejněno společně s rozhodnutím, existuje důvodné podezření, že došlo ke zneužití tajného hlasování a manipulaci s bodováním projektů.

Nový zákon o audiovizi zavedl transparentnější systém hodnocení projektů, na jehož základě jsou udělovány dotace – členové Rady hodnotí projekty podle předem stanovených kritérií a celkové výsledky anonymního bodování jsou zveřejňovány. Aktuální podezření z účelové manipulace s bodováním projektů ze strany pěti členů Rady, Jany Škopkové, Sylvy Legnerové, Zdeny Štěpánkové, Pavla Dragouna a Ludvíka Klegy, však zásadně narušuje důvěru v regulérnost rozhodování Rady.

Pokud byly některé projekty úmyslně podhodnoceny a v rozporu s interními pravidly Rady nízko obodovány, došlo nejen k ovlivnění výsledků, ale i k poškození těchto projektů směrem k ostatním institucím, partnerům i zahraničním koproducentům. Žádáme Vás proto, abyste zveřejnili podrobnosti hodnocení projektů ze zasedání Rady, zejména pak bodové hodnocení projektů jednotlivými členy Rady. Jedině tímto krokem bude možné vyvrátit pochybnosti o nestranném rozhodování některých členů Rady.

2. Vážený pane ministře,

dovolte, abychom na Vás apelovali ve věci nominace a volby členů Rady Státního fondu kinematografie, kteří by se měli ujmout svých mandátů na jaře příštího roku.

Oceňujeme zásadní změny v nominačním procesu, které nastavil nový zákon o audiovizi z roku 2012. Jsme rádi, že se do nominačního procesu aktivně zapojují profesní organizace a spolky, které nominují kvalifikované osobnosti, jež mají v české kinematografii hlubokou profesní zkušenost, renomé a těší se respektu filmařské obce. Funkce radního vyžaduje kvalifikovaný vhled do problematiky kinematografie a vzniku filmového díla ve fázích jeho vývoje, výroby a distribuce.

Minulý týden jsme byli svědky bezprecedentního rozhodnutí Rady Fondu, které řada vysoce kompetentních a v oboru respektovaných členů Rady Fondu považuje za nepřijatelnou. Stalo se tak zneužitím tajné hlasovací procedury, v níž někteří členové Rady museli nutně hlasovat v rozporu s expertními posudky i většinovým názorem samotné Rady. Záměrně tak hluboce podhodnotili projekty oceňované v posudcích expertů i většinou členů Rady a naopak účelově nadhodnotili projekty sporné. Sedm členů Rady, včetně jejího předsedy a místopředsedy, se odmítlo s výsledkem hlasování ztotožnit a veřejně se od něj distancovalo. Máme proto důvodné podezření, že rozhodnutí, ke kterému Rada došla, je neregulérní a zmanipulované.

Pokud Rada Fondu bude sestávat ze členů bez autority, budou její rozhodnutí ze strany žadatelů právem napadána, Fond nebude vnímán jako odborné pracoviště respektované filmařskou obcí. Přijetím nekompetentních a v oboru nerespektovaných radních vzniká prostředí, které vede ke klientelismu a podléhá lobbistickým tlakům.

Vážený pane ministře, vzhledem k tomu, že Rada Státního fondu kinematografie významně ovlivňuje směřování a budoucí vývoj českého filmu ve všech jeho odvětvích, naléhavě Vás žádáme, abyste při Vašem výběru zásadně zohlednil:

1. Aby dostaly přednost skutečně respektované osobnosti, jež se těší odbornému renomé a autoritě mezi filmovými profesionály,

2. Aby byla nově zvolená Rada při svém rozhodování zcela nezávislá a důvěryhodná. Poslanecké sněmovně by tak měli být postoupeni kandidáti se širokou podporou, kteří mají alespoň dvě nominace od profesních organizací. Jen takoví kandidáti nebudou rozhodovací proces Rady ohrožovat svojí nekompetentností nebo významným střetem zájmů.