reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Satelitní platformy Skylink/CS Link dostaly pokutu 15 milionů

07:00, 16. 1. 2013

Postup lucemburské společnosti M77 Group, která v Česku provozuje satelitní platformy Skylink a CS Link, poprvé pořádně narazil. M77 od září 2012 zavedla pro všechny zákazníky servisní poplatek ve výši 29 korun měsíčně, na což si stěžovaly stovky diváků. Podle informací Borovan.cz za to firma dostala od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ve dvou správních řízeních nepravomocně pokuty v souhrnné výši 15 milionů korun.

V třetím řízení M77 hrozí další pokuta ve výši až 20 milionů korun.

První řízení se vedlo ve věci podezření ze spáchání "správního deliktu klamavé obchodní praktiky". M77 totiž od dubna 2012 nabízela služby satelitní televize Skylink a CS Link, označené jako balíček Gratis, resp. jako free neplacené programy, jako bezplatně dostupné. Druhé řízení se vedlo ve věci "nedodržení informační povinnosti". V třetím řízení regulátor zkoumá možnost uložení sankce za "správní delikt neoznámení komunikační činnosti". ČTÚ informace Borovan.cz nechtěl komentovat.

Přesto se podle všeho M77 (mezitím zfúzovala se spřízněnou firmou M7) zavedení poplatku vyplatí. Z dodatečného příjmu od zákazníku získá podle odhadu Borovan.cz okolo 300 milionů korun ročně. Dalších asi 200 milionů korun ušetří na DPH tím, že nemá sídlo na území České republiky. 

Satelitní platformy Skylink a CS Link měly podle mluvčího M77 Marka Němce ke konci března 2012 v Česku přes 1,6 milionu registrovaných karet. Z toho 200 tisíc připadalo na placené služby.