reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Divadlo Hybernia celkem prodělalo skoro 210 milionů

16:00, 16. 1. 2013
Muzikály/divadlo Aleš Borovan

Kumulativní ztráta pražského muzikálového divadlo Hybernia se přiblížila již 210 milionům korun. Firma, kterou napůl vlastní podnikatel Ján Kováčik a bratislavská společnost Eco-Invest, je dlouhodobě v minusu. Jen v roce 2011 prodělala 6,6 milionu korun, o rok dříve to bylo dokonce minus 43 milionů. Jako důvod prodělku majitelé uvádějí účtování odpisů technického zhodnocení budovy a bilanční předlužení.

Na konci roku 2010 činily dluhy firmy vůči akcionářům přes 450 milionů korun. Vlastníci se proto rozhodli navýšit vlastní kapitál dobrovolným příplatkem ve výši 102 milionů korun (ve skutečnosti jde o započtení pohledávky z nezaplacených úroků půjček, které Hybernii poskytli akcionáři).

V Hybernii se v roce 2011 hrály kupříkladu muzikál Quasimodo, Dracula nebo Baron Prášil, divadlo spolupracovalo s produkční společností Golem Production (90 procent v ní drží právě Hybernia) a producentem Michalem Hrubým. Společnost má v padesátiletém pronájmu pražský palác U Hybernů. Hybernii prodal zábavní holding Bonton v roce 2003 za 45 milionů korun slovenské společnosti Credit Partner z Banské Bystrice. Tu vlastnil právě Ján Kováčik.