reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zachovy nákupy financovala Komerční banka

07:10, 17. 1. 2013
Rádia Aleš Borovan

Největší radiové akvizice loňského roku se účastnila i Komerční banka. Na sklonku minulého roku mediální magnát Ivan Zach (50 procent Primy, rádia Hey) koupil společnosti Radio Investments (RI) a MII Praha, které provozují skupinu rádií KissRadio Country, Radio Spin, Radio 1 a rádio Beat. Podle dokumentů, které má Borovan.cz k dispozici, v této souvislosti Komerční banka poskytla Zachovi úvěr až do výše 160 milionů korun.

Zach na oplátku zastavil ve prospěch banky společnosti Radio Alfa a Radio Beta, pod které budou přesunuty licenční společnosti a mediazastupitelství kupované rádiové skupiny. Úvěr je splatný do konce roku 2018. Výše úvěru docela odpovídá ceně RI a MII - na podzim 2010 stál 20 procentní podíl asi 32 milionů korun.

Akvizice by měla změnit dosavadní ztrátové hospodaření sítě rádií Hey. Tu tvoří pět rádií, které do konce roku 2011 vykázala souhrnnou ztrátu přes 100 milionů korun. Zach v ní prostřednictvím GES Media Asset drží více než 81 procent. Skoro 18 procent pak patří podnikateli Radimovi Pařízkovi (televize Pohoda).

RI a MII donedávna ovládali podnikatelé Denis O’Brien (85 procent), Pavel Ťahan (7,5 procenta) a Radovan Vaškovič (7,5 procenta). Transakce doposud čeká na schválení antimonopolním úřadem.