reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Za pár dní začne filmový závod o 500 milionů

07:00, 18. 1. 2013
Film Aleš Borovan

Již jen několik dní zbývá do vypuknutí závodu filmových producentů o peníze ze státního rozpočtu. Podle informací Borovan.cz by se snad již v příštím týdnu měl opět otevřít program podpory filmového průmyslu (PPFP). V letošním roce je v něm 500 milionů korun, které zákonodárci přiklepli v rámci státního rozpočtu na rok 2013. Mezi zájemci by mohl být zatím nejmenovaný projekt slavného režiséra a producenta Ridleyho Scotta (na fotce, filmy Prometheus, Blade Runner).

O příspěvek si rovněž velmi pravděpodobně řeknou i producenti chystaných projektů Gray Man nebo City of Lies (dříve Wenceslas Square). Platí jednoduchá matematika: peníze se přidělují do vyčerpání částky. To znamená, kdo dřív přijde, ten dříve mele. Registrace filmových projektů do PPFP byla pozastavena původně pro nedostatek finančních prostředků od 26. listopadu 2012. 

PPFP spustila vláda v roce 2010. Doposud do něj vložila 1,35 miliardy korun. Program pracuje na principu vracení části peněz, utracených za natáčení v Česku. Doposud do země přilákal producenty televizního seriálu Borgia (investice 400 milionů korun), sci-fi Sněhoborec (385 milionů), Mission: Impossible 4 s Tomem Cruisem nebo seriálu Missing (500 milionů korun).

Vaší pozornosti doporučujeme:

Sci-fi Sněhoborec v Česku utratil 385 milionů