reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond připravil pro producenty skoro 40 milionů

22:26, 8. 2. 2015
Film Aleš Borovan

V těchto dnech odstartovalo další kolo nyní již velmi ostře sledovaného rozdělování peněz filmového fondu mezi tuzemské producenty celovečerních filmů. Při posledním rozhodování loni v listopadu vzbudilo ve filmové branži velké halo rozhodnutí Rady fondu přidělit 15 milionů korun chystanému filmu Filipa Renče Lída Baarová (viz odkaz pod textem).

Tehdy bylo v banku 25 milionů. Nyní má rada k dispozici celkem 39 milionů korun. Žádosti o podporu je možné podávat do 3. března. Další šanci tak dostávají ty projekty, který při posledním hlasování rady v listopadu 2014 vyšly na prázdno. Jedná se zejména o jeden díl rozsáhlé trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka s názvem Rodinný přítel, kterou produkuje společnost Fog´n´Desire Films Viktora Tauše (foto) a Michala Kollára. Dalšími favority minulé volby (a rovněž tehdy ostrouhaly) byly chystané snímky Křižáček (produkce Sirius Films), Bába z ledu (Negativ) nebo Učitelka (Offside Men).

Šance těchto projektů se podle všeho drobně zvyšuje i v souvislosti s tím, že v tomto kole dělení peněz by měla rozhodovat již nová rada fondu. Působnost té stávající končí 4. dubna. Poslanci by za pár dní chtěli zvolit nové radní. Rozhodování o tomto kole žádostí by pak mělo proběhnout do konce května (tedy podle všeho s novou radou).