reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Řitka video se vymanila ze ztráty, tržby stouply na 68 milionů

07:00, 22. 1. 2013
Film Aleš Borovan

Jeden ze silných hráčů v byznysu s levnými DVD, společnost Řitka video, se šetřením dokázala vyrovnat s pádem trhu. Ztrátu ve výši 32,5 milionu korun v roce 2010 otočila na zisk sedm milionů korun o rok později. Za změnou hospodaření stojí především úspora nákladů: spotřeba materiálu a energie klesla meziročně o 19 milionů, náklady na služby klesly o 17 milionů korun. Firma současně dokázala meziročně zvýšit tržby o pět milionů na 68 milionů korun.

Jde však již jen o zlomek někdejších výkonů. Kupříkladu v roce 2008, kdy vrcholil boom příbalových videodisků, Řitka video utržila 211 milionů korun. Firma, kterou ovládá majoritní vlastník Štefan Sýkora, se v současnosti zaměřuje na vydávání Blu-ray, levných DVD v pošetkách nebo plastových obalech. Zároveň je vydavatelem filmového časopisu Filmag

V roce 2011 se celý český trh s klasickými DVD a Blu-ray nosiči snížil o tři procenta na 438 milionů korun. Tato čísla nezahrnují prodej příbalových DVD v papírových obalech, který se pohybuje v objemu desítek milionů korun.