reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Národní filmový archiv postaví nový depozitář za více než 100 milionů

aktualizováno
10:30, 24. 3. 2015
Film Aleš Borovan

Bude to největší investiční akce Národního filmového archivu (NFA; na fotce ředitel Michal Bregant) v těchto letech. V obci Hradištko blízko Prahy na parcele stávajících depozitářů NFA ze 70. a 90. let vznikne moderní budova depozitáře, která pojme až 100 milionů metrů filmu.

Rozpočet stavby je stanoven na 116,5 milionů korun, finance pocházejí z programu Péče o národní kulturní poklad. Nový depozitář bude mít 1 820 m² zastavěné plochy a 21 500 m³ obestavěného prostoru. Předpokládaná doba stavby je 11 měsíců, stěhování obrovského množství filmových materiálů bude kvůli nutné aklimatizaci trvat cca deset let.

V ochranném prostředí při teplotě –5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 35 stupňů zde bude uloženo 45 tisíc rozmnožovacích materiálů a 15 tisíc vzácných kopií. Půjde zejména o veškerou barevnou produkci československé a české kinematografie na nehořlavém filmu, tedy od padesátých let do současnosti, mezi jinými filmy Cesta do pravěkuS tebou mě baví svět nebo Kolja.

Do nového depozitáře se přestěhují i některé cenné černobílé filmy, jako třeba kolekce Jana Kříženeckého, průkopníka české kinematografie z přelomu 19. a 20. století, první vědecké filmy, sbírky české avantgardy (například filmy Alexandra Hackenschmieda) a dokumentů, reklam firmy Baťa nebo kolekce filmů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Uložena zde bude i národní kulturní památka, záznam procesu s Miladou Horákovou. Kromě filmů se v depozitáři budou nacházet písemnosti, plakáty a skleněné fotografické negativy.

screen: nfa