reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mobilní operátoři: pokrytí celého pražského metra bude stát přes 500 milionů

aktualizováno
09:37, 31. 3. 2015

Investice T-Mobile, Vodafone a O2 Czech Republic do pokrytí celého pražského metra překročí 500 milionů korun. Jedná se pouze o vstupní náklady na pokrytí technologiemi 2G+3G+LTE, provoz celého systému (elektřina, obsluha) si pak vyžádá dalších 10 až 20 milionů ročně.

Kontrakt je nyní v jednání s Dopravním podnikem hlavního města Prahy (DPP). V případě podpisu smlouvy bude pokrývání stávajícího celého metra trvat několik let (práce mohou probíhat jen v nočních hodinách, kdy nejezdí metro).

První vlaštovky pokrytí linek metra představuje investice do signálu ve čtyřech nových stanicích na trase A (Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol), které budou otevřeny za několik dní. Dohoda s operátory zatím zahrnuje pokrytí pouze vestibulů stanic, vstupní investice zde přijde na 12 milionů korun plus 5 milionů za technologie centrálního dispečinku Na Bojišti.

V jednání je nyní dohoda o pokrytí tunelů mezi těmito stanicemi, které by přišlo na dalších 18 milionů korun. Podle šéfa DPP Jaroslava Ďuriše by k podpisu příslušné smlouvy mělo dojít "v nejbližší době". Doba trvání smlouvy je stanovena na 6 let od podpisu, výstavba by trvala 4 měsíce. Celková délka trasy na těchto čtyřech nových stanicích je 11,6 kilometru, pokrytí by tak celkově vyšlo na 1550 korun za metr pokrytí tunelu vyzařovacím kabelem.

Celý Telekomunikační systém metra bude v majetku operátorů, kteří zajišťují provoz. Signál mobilních sítí budou moci využívat zákazníci mobilních i virtuálních operátorů.