reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Do Česka tečou stovky milionů od filmových producentů

15:00, 24. 1. 2013
Televize Film Aleš Borovan

I přes momentální vyčerpání prostředků programu podpory filmového průmyslu (PPFP) v Česku jsou v plném běhu filmové investice, které získaly podporu v minulých letech. Jejich celkový objem se blíží 500 milionům korun. Borovan.cz na základě informací České filmové komise dal dohromady seznam největších projektů, které se v tuzemských interiérech a exteriérech připravují nebo již točí: 

 

  1. Crossing Lines. Natáčení podzim 2012 - únor 2013. Francouzsko-český koprodukční seriál produkuje společnost Tandem Communications, české natáčení organizují Stillking Films. Hlavní hvězdy William Fichtner a Donald Sutherland. Celková výše investice se pohybuje okolo 252 milionů korun
  2. Tři mušketýři. Natáčení březen - říjen 2013. České natáčení zajišťuje Czech Anglo Production. Výše investice doposud není známa.
  3. The Last Knights. Natáčení skoro tři měsíce v roce 2013. Výkonná produkce opět Czech Anglo Production. Hlavními hvězdami jsou Morgan Freeman (na fotce) a Clive Owen. Výše investice okolo 100 milionů korun.
  4. The City of Lies. Natáčení květen 2013 - ?.  Zajišťuje Milk & Honey Films. Hlavní hvězdou je herec a režisér Tim Robbins. Výše investice přes 100 milionů korun.
  5. 1864. Natáčení duben 2013 - července 2013. Výkonná produkce Sirena Film. Režie Ole Bornedal. Výše investice není uvedena.

Otázníky se pak vznášejí nad možným českým natáčením projektů Gray Man a Invertigo.

V tuto chvíli ministerstvo kultury, pod kterým PPFP běží, nepřijímá žádosti na registraci projektu. Na nové rozdělování mezi producenty je připraveno 500 milionů korun, které pro pobídky vyčlenila vláda ze státního rozpočtu 2013. Nejprve ale musí vláda schválit status kinematografického fondu, který se týká filmových pobídek. Předpokládá se, že by tak mohlo nastat v únoru.