reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellner navzdory minoritním akcionářům přesouvá desítky miliard z O2 mimo burzy

08:05, 29. 4. 2015

Žádné překvapení se nekonalo. I přes vytrvalý odpor velké části minoritních akcionářů schválila včerejší valná hromada klíčový projekt rozštěpení telekomunikačního obra O2 Czech Republic, ve kterém PPF miliardáře Petra Kellnera drží cca 85 procent akcií.

V souvislosti s rozdělením vznikne nová společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN). Na ni bude přesunut miliardový majetek související s pevnou veřejnou komunikační sítí, fyzickou infrastrukturou mobilní komunikační sítě a datovými centry, rovněž související zaměstnanci, smlouvy a dokumentace. Znalec placený O2 tuto část majetku ohodnotil na 46,9 miliardy korun.

Ke každé akcii O2 bude akcionářům ke dni rozdělení přidělena jedna akcie CETIN o jmenovité hodnotě 10 korun. Největší kontroverzi mezi minoritními akcionáři vzbuzuje rozhodnutí nepustit akcie CETIN k obchodování na evropském regulovaném trhu. Akcionáři, kteří na valné hromadě hlasovali proti rozdělení, mají právo odprodat akcie CETIN za cenu, stanovenou na základě posudku.

Další tah související s rozdělením, kterému se minoritní akcionáři snažili stůj co stůj zabránit, je snížení základního kapitálu O2 z dosavadní výše 27,5 miliardy na 3,1 miliardy korun (rovněž schváleno VH). Ze získané částky 24,4 miliardy korun nebudou akcionářům vyplaceny žádné peníze, 23,9 miliardy z celkové sumy bude převedeno na účet ostatních kapitálových fondů.