Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Slovenský koproducent filmu Poslední z Aporveru chce podat žalobu na české producenty

09:42, 7. 5. 2015
Film Aleš Borovan

Složitý příběh stále nedokončené fantasy Poslední z Aporveru (nyní pod názvem The Tower of Dreams) vstupuje do další fáze. Slovenský koproducent Marek Veselický, někdejší majitel a jednatel společnosti Farbyka, se rozhodl podat u pražského soudu žalobu na producenty a tvůrce na české straně.

Tedy na režiséra a producenta filmu Tomáše Krejčího a producenta Jiřího Košťála a jejich společnou firmu Actor´s Runway Agency (ARA), která za filmem od počátku stojí.

Veselický je viní z nedodržení koprodukční smlouvy. Toho se Krejčí s Košťálem měli dopustit tím, že v dohodnutém termínu neodevzdali dokončený film. Podle dohody měla Farbyka pro výrobu filmu zajistit 15 milionů korun. Na podzim 2010 však Veselický po shlédnutí doposud natočeného materiálu nedokončeného snímku získal nedůvěru ve schopnosti ARA dotáhnout věc do konce. V roce 2013 svůj díl financování (probíhalo přes ČSOB Factoring) stopl a podle vlastních slov vypověděl koprodukční smlouvu.

Krejčí ovšem kontruje s tím, že s Farbykou byla po splacení 8,9 milionu uzavřena v polovině roku 2013 dohoda o splátkovém kalendáři na zbylou částku 6,09 milionu korun. Poslední suma měla dorazit 17. listopadu 2013. Splátkový kalendář pak Farbyka podle Krejčího nedodržela.

Podle Veselického došlo při výrobě Poslední z Aporveru rovněž k některým nestandardním účetním a platebním operacím. Veselický uvádí kupříkladu platby za dokončovací práce firmě CZ PAP, přes kterou mělo být v letech 2010 a 2011 vyfakturováno 115 milionů korun. Podle Veselického však CZ PAPu tato suma ve skutečnosti neodešla a měla sloužit spíše k navýšení pobídek pro film. Podle Krejčího však „všem dodavatelům všechny peníze odešly“.

K žalobě se podle Veselického mají připojit i další subjekty zainteresované ve výrobě filmu. Veselický v současné době již není majitelem Farbyky, z firmy odešel v polovině roku 2014. Jak uvedl slovenský producent, kvůli Aporveru nemohla společnost realizovat další projekty pro RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska) a od roku 2012 se dostala do problémů.

Film Poslední z Aporveru (foto) se začal vyrábět od roku 2009. Počáteční rozpočet filmu tehdy činil 63 milionů korun. Ještě téhož roku byl navýšen na 78 milionů korun. V následujících letech narostl na 105 milionů (2010), 209 milionů  (2011) a údajně až 241 milionů korun (2012). Uznatelné náklady pro pobídky měly dosáhnout 189 milionů korun. Actor´s Runway Agency v letech 2010 až 2012 podle filmového fondu vyinkasovala pobídky ve výši 37,8 milionů. Producenti z ARA nárůst nákladů vysvětlují změnou technologie z 2D na 3D. Z projektu v průběhu let odstoupila Česká televize a distributor Bontonfilm, filmový fond podal ve věci podnět k policii.