reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Produkce Studio Fáma 92 se těsně vyhnula insolvenci

12:07, 29. 1. 2013
Film Aleš Borovan

Filmová společnost Studio Fáma 92 (SF 92) producentky Jany Tomsové měla namále. Podle údajů v insolvenčním rejstříku soud zahájil se SF 92 na návrh firmy Storm Bohemia (v likvidaci) v prosinci 2012 insolvenční řízení. Návrh byl nakonec zamítnut, protože navrhovatel podle soudu nedodal podklady o dalších dlužnících. Jádrem sporu je zaplacení honoráře českým hercům (Jitka Sedláčková, Lenka Termerová - na fotce, Pavel Rímský atd.) zastupovaných Storm, kteří účinkovali v italském TV filmu David Copperfield (2009).

SF 92 uznala dluh ve výši 480 tisíc korun. Storm si navíc nárokovalo smluvní odškodné, čímž by celková částka vyskočila na 625 tisíc korun. Splatnost původní částky vypršela v březnu 2009. Podle Tomsové kauza vznikla na straně italské produkce filmu Nuove Produzioni. Zástupci Storm jako důkaz insolvence SF 92 uvedla další věřitele, například Finanční úřad pro Prahu 2 (1,5 milionu korun) nebo Českou správu sociálního zabezpečení (387 tisíc korun).

Soud však tyto dluhy neuznal jako prokázané, čímž nebyla splněna podmínka insolvence "mnohost věřitelů". "Soud tak byl nucen konstatovat, že návrh je neúplný, protože v něm chybí část rozhodujících skutečností, které by umožnily soudu učinit si bezpečný závěr o tom, že se navrhovatel nachází v úpadku."

Studio Fáma 92 v minulosti pracovala na filmech Smutek paní Šnajdrové (2006, režie Piro Milkani), Zapomenuté světlo (1996, režie Vladimír Michálek) nebo Karu Suda - Medvědí srdce (2001, režie Arvo Iho).