reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Představenstvo Grandhotelu Pupp musí svolat novou valnou hromadu akcionářů

15:04, 30. 6. 2015
Film Ostatní Aleš Borovan

Pokus představenstva Grandhotelu Pupp Karlovy Vary o svolání dnešní valné hromady (VH) akcionářů měl krátké trvání. Hned v úvodu zamýšlené akce zástupci vedení hotelu konstatovali, že přítomni jsou akcionáři, kteří drží pouze 3,78 procenta akcií (v absolutní hodnotě 5792 kusů).

To znamená, že VH nebyla usnášeníschopná. Zákon vyžaduje přítomnost majitelů akcií, jejichž hodnota či počet přesahuje 30 procent základního kapitálu (ZK). Stanovy grandhotelu pak dokonce vyžadují přítomnost akcionářů s akciemi, přesahujícími 50 procent ZK. Akcionáři, přítomní na VH, tak mimo jiné nemohli projednat či schválit účetní závěrku za rok 2014, podle které Pupp loni dosáhl zisku 11,9 milionu korun.

Rovněž se očekávala emotivní debata minoritních akcionářů ohledně nevyužitých finančních prostředků společnosti. Podle účetní uzávěrky měl Grandhotel Pupp v závěru roku 2014 na kontech v bankách udivujících 136 milionů korun. Krátkodobé pohledávky navíc činily 85 milionů. Firma rovněž v březnu 2015 splatila jeden z bankovních úvěrů. Dva akcionáři proto žádali o rozdělení loňského zisku na dividendy. Nedošlo ani na přednesení stanoviska minoritního vlastníka Petra Cvrka, který údajně vede spor ohledně platnosti minulé valné hromady.

Grandhotel Pupp je jedním ze dvou zakladatelů Nadace Film-Festival Karlovy Vary (druhým je Město Karlovy Vary). Nadace je držitelem práv pořádat Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a současně je i držitelem ochranné známky MFF Karlovy Vary. Majoritní podíl v Puppu, 67 procent, papírově spravuje švýcarská pobočka privátní banky M.M. Warburg. Všeobecně se soudí, že skutečným majitelem je jiný subjekt.
(autor textu je akcionář)