reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Wooky získala nového investora, stopy vedou do Německa

07:30, 30. 1. 2013
Knihy Internet Aleš Borovan

Do společnosti Wooky, která se zabývá distribucí a prodejem elektronických knih a časopisů, vstoupil finanční investor. Firma jméno oficiálně tají, podle interních dokumentů Wooky bylo asi 8,5 procenta akcií nabídnuto Friedrichovi Wilhelmovi Tillerovi z Německa. Jak uvedl většinový majitel Wooky Lukáše Nováka (na fotce), investor přinesl částku mezi 30 až 50 miliony korun.

Podle dokumentů bylo Tillerovi nabídnuto k upsání skoro 186 tisíc kusů nových akcií v emisním kursu 67,28 koruny. Při celkovém úpisu to dává sumu cca 12,5 milionu korun. Na dotaz ohledně vstupu Tillera Novák nereagoval, současně ho ani nepopřel. Na uvedené adrese možného úpisu akcií v Mnichově sídlí akciová společnost Bavaria Health Center, jejímž ředitelem je doktor Friedrich-Wilhelm Tiller.

Wooky původně zamýšlela získat potřebné finance vstupem na burzu. Loni v létě se měla začít obchodovat na novém trhu pražské burzy Start. Distributor e-knih měl být prvním podnikem na parketu vytvořeném pro malé a střední firmy. Garantem emise byla Raiffeisenbank. Za jedenáctiprocentní podíl Novák zamýšlel získat až 50 milionů korun. Ze vstupu na burzu nakonec sešlo, podle Nováka byl jedním z nepříznivých faktorů i nepříliš povedený vstup Facebooku na newyorskou burzu loni na jaře. Ten měl odradit některé investory od technologických firem.

Podle Nováka si čtečku Wooky doposud stáhlo na 120 tisíc uživatelů. Počet zákazníků, kteří si kupují knihy či časopisy, je však výrazně nižší. Wooky spolupracuje například s Neoluxorem, Knižním klubem nebo eBux.cz. Žádná přesná čísla o trhu s elektronickými knihami neexistují. Odhaduje se, že zatím tvoří půl procenta až procento z celkového knižního trhu. Jeho roční objem se pohybuje mezi 4,5 miliardy až 5 miliardami korun.