reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Kellner může dát komunikační sítě do frcu Komerční bance

18:47, 22. 7. 2015
Telekomunikace Aleš Borovan

Dle očekávání: dnes probíhající valná hromada společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), ve které miliardář Petr Kellner (foto) drží 85,6 procenta, schválila záměr hlavního akcionáře poskytnout úvěr firmě PPF Arena 2 až do výše 32,2 miliardy korun.

Peníze by měly být použity na splacení akvizičního úvěru, poskytnutého syndikátem bank v čele se Société Générale s celkovým úvěrovým rámcem ve výši 2,288 miliardy euro (v přepočtu přes 62 miliard korun).

Na oplátku Komerční banka (součást skupiny Société Générale) může získat do zástavy "rodinné zlato" CETIN - pevné metalické komunikační sítě (ne optické sítě), tedy historickou soustavu pevných drátů, vedoucích do domácností. Dále pak pohledávky z obchodních smluv se sesterskou společností O2 Czech Republic a bankovní účty CETIN, na které se bude splácet úvěr poskytnutý PPF Arena 2 plus pohledávky vůči O2. Podmínky vzniku zástavního práva se nyní dohadují mezi oběma stranami, tedy bankou a CETIN.

S oběma tahy (poskytnutí úvěru a možnost zřízení zástavního práva) nesouhlasí velká část minoritních akcionářů CETIN, pokládají je za velké riziko pro firmu.