reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

T-Mobile razantně vstoupí do byznysu kolem internetu věcí

10:02, 10. 9. 2015

Novým podstatným zdrojem příjmů mobilního operátora T-Mobile (skupina Deutsche Telekom) by se již zanedlouho měl stát internet věcí.

Telekomunikační hráč společně se společností SimpleCell Networks pokryje v následujících měsících Česko sítí Sigfox. V prvních regionech by měla spuštěna v první polovině příštího roku, dobudována by měla být do konce roku 2016. Investoři počítají minimálně s 350 základnovými stanicemi. Pilotní provoz sítě probíhal letos od června do srpna (tři vysílače v Praze a jeden u Kolína).

Pro T-Mobile i SimpleCell může být Sigfox zajímavým generátorem peněz: za připojení do sítě bude majitel zařízení platit roční poplatek. Jeho výše bude záležet na typu zařízení nebo na počtu odeslaných zpráv. Řádově by se měl pohybovat ve stovkách korun.

Podle údajů společnosti Intel bude letos po celém světě připojeno cca 15 miliard zařízení. V roce 2020 by to mělo být 200 miliard připojených věcí. Na jednoho člověka tak bude připadat 26 chytrých zařízení. S využitím internetu věcí se počítá v dopravě, automobilismu, budování "chytrých" domů, energetice, plynárenství nebo ve zdravotnictví (viz screen).