reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Golden Apple Cinema expanduje na Slovensko

07:00, 4. 2. 2013
Film Aleš Borovan

Jeden z menších hráčů na trhu multikin, zlínská společnost Golden Apple Cinema (GAC), chystá zahraniční expanzi. Část majitelů českého GAC, Magadaléna Sokolová spolu s Tomášem Sokolem, založili v Liptovském Mikuláši společně se slovenským kinařem Martinem Leskovským podnik Golden Apple Cinema. Ten by měl v tom samém městě letos v létě rozjet stejnojmenné 3D multikino se třemi sály.

Kapacita bude skoro 500 míst, provoz bude umístěn do Nákupního centra Liptov. Investice si vyžádá desítky milionů korun. 

GAC ve Zlíně provozuje od roku 2008 multikino v nákupním centru Zlaté jablko. Multiplex má šest sálů a kapacitu skoro tisíc míst. Podle informací Borovan.cz majiteli českého GAC jsou Petr a Magdaléna Sokolovi (vždy po 25 procentech), část akcií by měl mít i majitel Zlatého jablka Šimon Zemek. Podle naposledy zveřejněných čísel firma v roce 2010 dosáhla tržeb přes 56 milionů korun (meziroční nárůst o 12 milionů), zisk činil 700 tisíc korun (o rok dříve ztráta 1,9 milionu).

Největšími hráči na českém trhu jsou řetězce CineStar (12 multikin) a CinemaCity (13 multikin). Na celkových kinotržbách v roce 2012 se všechna multikina podílela skoro 79 procenty, tedy více než 1,1 miliardy korun. Podíl na návštěvnosti přesáhl 69 procent (7,7 milionu diváků).