reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Izraelci přeskupili vlastnictví české Cinema City

16:17, 5. 2. 2013
Film Aleš Borovan

Izraelští majitelé změnili strukturu vlastnictví českého řetězce multikin Cinema City (CC). Dosavadnímu stoprocentnímu nizozemskému vlastníkovi Cinema City International zůstalo jedno procento, 99 procent nově získala společnost Cinema City Holding. Přeskupení vlastnictví se týká i dalších firem ve skupině Forum Film Czech (filmový distributor) a Forum Home Entertainment (distributor DVD).

Se změnami musela souhlasit i Česká spořitelna, která má na majetek CC v Česku zástavní právo v souvislosti s úvěrem pro společnost Kino 2005, kterou CC pohltila. Zástava platí pro pohledávky až do výše 235 milionů korun. Podle některých spekulací v branži souvisí současná restrukturalizace s chystaným prodejem multikin Cinema City. Není tajemstvím, že na nákupech je nyní čínský investiční fond Dalian Wanda Group, který loni za 2,6 miliardy dolarů nakoupil americký řetězec kin AMC Entertainment Holdings.

CC ovládá již několik desítek let zakladatelská rodina Greidingerů. Ti své první kino otevřeli v roce 1931 v izraelské Haifě. V současné době mezinárodní síť Cinema City provozuje 98 multiplexů v sedmi zemích: Izraeli, Rumunsku, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Česku a na Slovensku. V roce 2011 převzala konkurenční řetězec Palace Cinemas v Česku, Maďarsku a na Slovensku.