Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Na mediálním trhu je k dispozici milionový flek. Zájemce musí ovládat politické hry

06:34, 22. 10. 2015
Rádia Aleš Borovan

Na pomezí mediální a politické branže je nyní k dispozici jedno z nejzajímavějších míst s milionovým platem. Rada Českého rozhlasu včera vypsala výběrové řízení na místo ředitele veřejnoprávního rádia. Přihlášky je možné posílat od 4. listopadu.

Nový manažer/ka nahradí dosavadního ředitele ČRo Petera Duhana, který rezignoval k 3. listopadu. Rozhlasoví radní vypsali otevřený tendr, který proběhne (minimálně) ve dvou kolech. Do druhého kola postoupí 5 uchazečů. Uzávěrka přihlášek je 9. prosince. Rada uvedla, že se oficiálně bude rozhodovat podle projektu zájemců, důležité pro ně má být výhled do dalších let, profilace jednotlivých stanic ČRo a motivace uchazeče.

Ve skutečnosti klíčovou dovedností a nutnou podmínkou úspěchu v tendru na pozici ředitele Českého rozhlasu je umět se dohodnout s důležitými politickými hráči. Momentálně to jsou především šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a lídr hnutí ANO Andrej Babiš (oba viz foto). Na oplátku získá celkem slušný plat (Peter Duhan pobíral měsíčně 160 tisíc korun hrubého plus odměny - dvakrát ročně až 480 tisíc) a vedení instituce s dvoumiliardovým rozpočtem a stále relativně slušným vlivem. Funkční období je 6 let.

Již v tuto chvíli je velmi pravděpodobné, že kandidátem na funkci regulérního ředitele ČRo se stane dosavadní náměstek pro program a vysílání rozhlasu René Zavoral.