reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Astrosat Media díky prodeji zahraničních aktiv v účetním zisku přes 150 milionů

15:33, 9. 12. 2015
Vydavatelství Aleš Borovan

Jeden z největších vydavatelů časopisů na českém trhu, společnost Astrosat Media (dříve Astrosat), skončil loni v astronomicky vysokém účetním zisku.

Firma, kterou ve sledovaném období vlastnil německý koncern Verlagsgruppe Passau (nyní investiční skupina Penta), dosáhla účetního plusu přes 178 milionů korun, tržby se vyšplhaly na 567 milionů korun. Vysoký účetní zisk byl dán hlavně prodejem finanční investice v nizozemské Sanoma Stratosféra ve výši 229 milionů. Provozní výsledek Astrosat Media skončil v minusu 35 milionů.

V roce 2013 Astrosat utržil 313 milionů, podnik skončil v zisku 30 milionů korun. Meziroční porovnání není vypovídající: Astrosat v průběhu roku 2014 pohltila vydavatelství Sanoma Media Praha, Sanoma Media CZEasy Publishing a Websitemaster.

Tehdejší časopisové portfolio (TV magazín, TV star atd.) firmy se rozšířilo o další tituly Vlasta, Týdeník Květy, Story, Dům a zahrada, Překvapení nebo National Geographic. S fúzí firem souviselo i vybudování nového obchodního oddělení a změny v managementu. Podíl na trhu časopisů za dané období roku 2014 podle firmy dosáhl 17 procent.