reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Německé produkce v Česku loni utratily přes 600 milionů korun

18:28, 17. 1. 2016
Televize Film Aleš Borovan

Zájem německých producentů o natáčení v Česku roste. Jen v roce 2015 se zde točila cca desítka německých filmových a televizních projektů, jejichž investoři zde utratili celkem přes 600 milionů korun. 

Hlavními výkonnými produkcemi, které se specializují na německý trh, jsou Wilma-Film (majitel Filip Hering) a MIA Film (Michal Pokorný, Zbyněk Pippal, Radko Janoušek). Loni Wilma-Film organizovala výrobu čtyř teutonských projektů, MIA Film se podílela na pěti.

V tuzemsku se v poslední době natáčely kupříkladu německé televizní filmy Nackt unter Wölfen (útrata 60 milionů), Mordkommission Berlin 1 (foto Jiřího Mádla, který si zde zahrál; útrata 50 milionů) nebo Tannbach - Schicksal eines Dorfes (útrata 100 milionů korun). Penězovody s visačkou SRN budou pokračovat i letos - chystá se natáčení dalších tří dílů Tannbachu, celovečerní film režiséra Stefana Ruzowitzkého nebo dvoudílný TV film o Martinu Lutherovi.

Celkem od roku 2010, kdy byly zavedeny filmové pobídky, Němci do natáčení v tuzemských ateliérech a exteriérech investovali na 1,3 miliardy korun ve 26 projektech.