reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Babiš se Sobotkou přihráli filmařům do kapes 180 milionů

10:32, 24. 2. 2016
Film Aleš Borovan

Přestože poslanci ještě neschválili prolobbovanou novelu audiovizuálního zákonu, která by měla kromě jiného nastartovat penězovod z kapes daňových poplatníků do filmového byznysu (z rozpočtu navýšení příjmů fondu o stejnou částku, která se vybere od televizí či kabelových a satelitních platforem), filmová obec se může těšit na peníze z eráru už letos.

Díky rozhodnutí Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše je dotace pro filmový fond ve výši 180 milionů zakompována již do letošního státního rozpočtu. Celkem bude fond v roce 2016 operovat s penězi o objemu více než 1,2 miliardy korun. Jednotlivé příjmové položky (v milionech korun):

  • procentní poplatek z lístků do kina     11
  • kabely a satelity     12
  • poplatky televizí z vysílání reklamy     150
  • prodej licencí fondových filmů     50
  • žadatelské poplatky     5
  • dotace ze státního rozpočtu     182
  • filmové pobídky     800
  • celkem     1210

Na podporu tuzemské kinematografie by tak letos mělo jít cca 350 milionů korun, z toho na vývoj a výrobu filmů připadá 272 milionů (loni to bylo 164 milionů). Čistě na výrobu hraných filmů je připraveno 120 milionů, na minoritní koprodukce (hraný film) 40 milionů. Na výrobu dokumentů má filmový fond letos v prasátku 20 milionů korun. K tomu je třeba připočíst filmové pobídky, na které si čeští filmaři rovněž mohou sáhnout.

Zvýšený příval milionů korun by podle představ fondu měl přispět k pestřejší filmové nabídce a k výrobě kvalitnějších filmů. Zatím jsou výsledky audiovizuálního zákona spíše nepřesvědčivé. V zahraničí česká kinematografie až na výjimky nikoho nezajímá, díky chrlení řady nepovedených a odbytých filmů do kin zájem českého diváka o tuzemskou tvorbu upadá. V loňském roce podíl návštěvnosti českých filmů na celkových kinočíslech spadl pod 20 procent. Na některé snímky jako například Laputa, Celebrity, Andílek na nervy nebo Ztraceni v Mnichově přišlo jen pár tisíc diváků.