reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerova výhra: CETIN uzavřel dílčí deal s T-Mobile

11:47, 2. 3. 2016

Výborný tah týmu Petra Slováčka (foto), šéfa České telekomunikační infrastruktury (CETIN), kterou stoprocentně ovládá miliardář Petr Kellner. Po dlouhých jednáních CETIN uzavřel dílčí smlouvu s T-Mobile o poskytování velkoobchodních služeb prostřednictvím pevné sítě (psali jsme o tom již na počátku roku). 

Jedná se o služby xDSL pro domácnosti a malé podnikatele a o služby datových připojení pro střední a velké podniky. Podle informací Borovan.cz se o dalších částech smlouvy mezi oběma stranami dále jedná. Jinými slovy, celková smlouva stále není dokončená.

Prostřednictvím infrastruktury CETIN nyní T-Mobile získává přístup k 85 procentům domácnostem a prakticky ke všem podnikatelským subjektům v Česku. Kontrakt je uzavřen na dobu neurčitou. Jedná se o rámcovou smlouvu, na jejichž základě bude T‑Mobile objednávat služby pro konkrétní zákazníky.

T-Mobile je po O2 Czech Republic již druhým operátorem, se kterým má CETIN podobnou dohodu. Jinými slovy, většinový majitel Kellner tak má po ruce argument o neutralitě CETIN ve vztahu k telekomunikačnímu trhu. Ještě do poloviny roku 2015 byly O2 a CETIN součástí jedné firmy. Po loňském rozštěpení na mobilního operátora O2 a infrastrukturu došlo na přelomu roku 2015/2016 k vytěsnění menšinových akcionářů z CETIN. Kellnerova PPF tak CETIN deklarovala jako strategickou investici, kdežto O2 jako "finanční investici".