reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Televize a reklamní zadavatelé budou mít data o sledovanosti TV a online videoobsahu od roku 2018

Dosavadní "měna" pro měření televizní sledovanosti podle všeho dozná změn. Od ledna 2018 by data pro televizní stanice, mediálky a inzertní zadavatele měla obsahovat i naměřená čísla týkající se konzumace digitálního videoobsahu (za PC, tablety, smartphony atd.).

Asociace televizních organizací (ATO) v uplynulých měsících dokončila pilotní projekt hybridního měření, kterého se účastnily Nova, Česká televize, Prima a Asociace mediálních agentur a který se zaměřil na měření online sledovanosti videoobsahu napříč platformami. Pilot prokázal (realizátoři Kantar Media, TNS Aisa a comScore) realizovatelnost zvolené koncepce (kalibrace panelových dat z censu a fúze s peoplemetrovým měřením, tagování obsahu atd.).

Tendr na nové, integrované měření sledovanosti plus videoobsahu pro roky 2018 až 2022 chce ATO vypsat v polovině roku 2016. Projekt měření by se díky změnám měl podle odhadu prodražit zhruba o čtvrtinu (předchozí měření pro roky 2013 až 2017 stálo cca 300 milionů korun).

Hybridní měření má televizím pomoci postihnout probíhající změny v konzumaci TV obsahu - mladší divácké skupiny čím dál více před klasickou televizí dávají přednost přenosným přístrojům jako jsou notebooky, tablety nebo chytré telefony (viz obrázek).
screen: ato