reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Profesor Tříska svede bitvu o minoritní akcie Cinemartu

13:40, 14. 2. 2013
Film Aleš Borovan

Za několik dní se strhne možná závěrečná bitva o kouzelnou slepici filmové distribuce, která letos začne snášet zlatá vejce. Profesor Aleš Tříska (EkoEnergo Czech Republic, Lesy Mladá Boleslav), který prohlašuje, že drží 98,73 procent akcií, se pokusí vytěsnit minoritní akcionáře distribuční firmy Cinemart. Získal by tak stoprocentní kontrolu nad firmou, která v letošním roce začala distribuovat velké hollywoodské filmy studií 20th Century Fox, DreamWorks Animation, Universal Pictures a Paramount.

S těmi měl dříve smlouvu Bontonfilm ze skupiny CME. Jedním z prvních amerických trháků v distribuci Cinemartu se stane Smrtonosná past: Opět v akci s Brucem Willisem.

Tříska má držet 64 302 kusů akcií Cinemartu z celkového počtu 65 132. Minoritní akcionáři tedy drží 830 akcií, každá ve jmenovité hodnotě tisíc korun. Vlastnictví je roztroušeno mezi velký počet fyzických osob. Těm Tříska nabízí výkupní cenu 2250 korun za kus. Sám získal loni v únoru v dražbě 10 tisíc akcií Cinemartu v ceně 1578 korun za kus. Znalecký posudek z loňského roku určil cenu jedné akcie Cinemartu k 31. říjnu ve výši 2217 korun.

Je otázka, zda minoritní akcionáři na cenu, navrhovanou Třískou přistoupí. Posudek, ani cena z loňské dražby ještě nemusely vzít v potaz, že se Cinemart v letošním roce stane z malého hráče jedním z největších filmových distributorů v České republice. Společnost rovněž v centru Prahy a Brna disponuje zajímavou nemovitostí. Podle obchodního zákoníku mohou vytěsňovaní akcionáři "požádat soud o přezkoumání přiměřenosti protiplnění". 

I přes dosavadní minoritní postavení na trhu Cinemart, ve kterém je zaangažován i herec a spisovatel Zdeněk Svěrák, generoval zajímavý profit: v období 2002 až 2011 vytvořil souhrnný zisk přes 44 milionů korun. Společnost má rovněž ambice podílet se na produkci českých filmů. Na konci února by se na plátnech kin měl objevit animovaný snímek Čtyřlístek ve službách krále, který Cinemart koprodukoval.