reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Němci zvedli své filmové a TV investice v Česku o 100 milionů

14:08, 22. 3. 2016
Televize Film Aleš Borovan

Silný proud německých TV a filmových investic do natáčení v České republice nepolevuje ani v letošním roce. V současné době se v tuzemských lokacích vyrábí dva projekty pro německou veřejnoprávní televizi ZDF

Od 29. února se v Česku točí dvoudílná dobová minisérie Zemský soud (Landgericht) v koprodukci německé UFA Fiction a české společnosti MIA Film (producent Michal Pokorný). Celkový rozpočet projektu, o kterém jsme psali již dříve, je 190 milionů korun, z toho třetina padne na tuzemskou produkci.

Záběry pro minisérii vznikají například v Liberci - na náměstí Pod Branou a nádraží. Dále se natáčelo v muzeu v Českém Dubu a v Praze-Suchdole, štáb (ten čítá na 70 českých filmařů) zavítá také do Mladé Boleslavi nebo Ústí nad Labem. Natáčet se poté bude opět v Německu a také na Kubě. Celkem vzniknou 2 díly po 90 minutách.

Televizní film Sklářka (Die Glasbläserin) se zde začal vyrábět od počátku března, jedná se o koprodukci německé Bavaria Fernsehproduktion a české produkce Wilma-Film Filipa Heringa (na fotce vlevo). Natáčí se od 8. března, například ve středních Čechách na Kokořínsku, v Jindřichově Hradci a na zámku Dolní Beřkovice u Mělníka. Filmový štáb čítá 80 lidí, z čehož 70 je z Česka. Z celkového rozpočtu 70 miliónů korun se v tuzemsku utratí 45 miliónů. Konec natáčení je naplánován na 16. duben.

Od zavedení pobídek v roce 2010 se v Česku podle Czech Film Commission natočilo již 26 německých projektů a koprodukcí (vedle televizních filmů a seriálů také jeden kinofilm) s celkovou útratou téměř 1,3 miliardy korun. Jen na loňský rok připadlo více než 10 projektů německé provenience s útratou přes 600 milionů korun.