reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Válka muzikantů, spojených s heavymetalovým Citronem, pokračuje dál

19:24, 22. 5. 2016
Hudba Koncerty Aleš Borovan

Rozpad slavné heavymetalové kapely Citron na dvě party, ke kterému došlo loni na podzim, má zajímavé vyústění v současném hudebním byznysu.

Na jedné straně zakladatel a frontman během hardrockové/metalové éry Citronu Radim Pařízek (na fotce vlevo; rovněž majitel televizí Pohoda/Relax a Rádia Čas), který je od roku 2011 jediným majitelem ochranné známky Citron. Na straně druhé zbytek kapely, který z Citronu odešel a pokračuje dál pod názvem Limetal (vpravo). Ten má nyní problém - nemůže hrát některé písně Citronu, u nichž je Pařízek veden jako autor textů.

"Náš bývalý spoluhráč si zařídil výjimku u Ochranného svazu autorského a společně s právníky kontaktoval a stále kontaktuje pořadatele všech našich koncertů. Vyhrožuje jim pokutami, pokud čtyři členové Citronu zahrají byť jedinou skladbu, ve které je uvedený jako spoluautor. Na indexu jsou tak písničky, které jsme hudebně celé složili a zaranžovali a u OSA jsme u nich napsaní jako sedmdesátiprocentní autoři,“ tvrdí kytarista Limetalu Jaroslav Bartoň.

Limetal tak přikročil k originálnímu řešení obchodní lapálie: inkriminované písně hudebníci přetextovali a nahráli na dvojCD Pravdu ukáže čas (vydavatel BrainZone). Jeden disk obsahuje deset klasických "citroňáckých" skladeb z období komerčně úspěšných alb Plni energie, Radegast nebo Bigbítový Pánbů. Regulérní debut hodlá Limetal vydat letos na podzim.

V slušném byznysovém tempu je i Pařízkův Citron. Ten v nové sestavě (zpěv Ladislav Křížek) ještě na sklonku roku 2015 vyjel na úspěšné české turné Rebelie Rebelů Radegast Tour 2015, v březnu 2016 vyrazil na další koncertní šňůru, která se rozšířila i na Slovensko. Kapela rovněž natočila dvě EP a na podzim bude následovat studiová deska.