reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Při akvizici Metropol TV je ve hře i konkurz

12:14, 19. 2. 2013
Televize Aleš Borovan

Již jen pár hodin či dnů zbývá do chvíle, kdy krizový manažer Robert Kvapil předá mediálnímu podnikateli Jaromírovi Soukupovi analýzu a doporučení, zda převzít či nepřevzít středočeskou a pražskou televizi TV Metropol. Tu provozuje licenční společnost Metropol TV (rovněž bývalá televize Pětka). Podle informací Borovan.cz je Kvapil vstupu do TV Metropol nakloněn.

Problém by však mohly představovat rozsáhlé pohledávky v objemu desítek milionů korun, které vůči licenční firmě mají věřitelé. V první řadě je tu půjčka v objemu cca 120 milionů korun, kterou televizi poskytl původní investor a nyní miliardář v nesnázích Luboš Měkota. Miliónové pohledávky vůči Metropol TV mají i České Radiokomunikace, v jejichž multiplexu 3 vysílala TV Metropol do září 2012 a donedávna i vypnutá celoplošná stanice Pětka.

Další peníze si nárokují zaměstnanci a externisté pracující na projektu Pětka, kteří podle vlastních slov již několik měsíců nedostali zaplaceno.

Podle několika zdrojů z televizní branže by tak jedním z řešením situace může být konkurz firmy. Situaci v Metropol TV nyní papírově kontroluje advokát Jan Mrázek, člověk s vazbami na majitele Mladé fronty Františka Savova. Skutečné vlastnictví licenční firmy tak míří k dvojici Savov - Soukup. K nim má podle nepotvrzených informací směřovat i aktuální vlastnictví původní Měkotovy pohledávky.

Komplikovaný proces vstupu nových vlastníků do Metropol TV probíhá od konce prosince 2012. Peníze oběma televizím začaly docházet v závěru loňského roku, kdy policie Měkotovi obstavila účty. Měkota figuruje v kauze Mostecká uhelná (MUS), ve které vyšetřovatelé viní bývalé majitele z tajného vyvedení miliard z MUS. Ty pak byly použity na skoupení jejích akcií na trhu.