reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mobilní operátoři zaplatí za vydražené kmitočty přes 2,6 miliardy korun, nejvíce Kellnerův O2

06:40, 15. 6. 2016

Tři mobilní operátoři T-Mobile, Vodafone a O2 (na fotce zleva šéfové firem: Tomáš Budník - O2, Milan Vašina - T-Mobile a Balesh Sharma - Vodafone) sáhnou do kapsy pro stovky milionů korun, které poputují do státního rozpočtu.

Český telekomunikační úřad včera dokončil dražbu zbývajících kmitočtů v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz. Dražilo se celkem sedm kmitočtových úseků, které zůstaly nevydražené z předchozího výběrového řízení. Tři stávající operátoři dohromady zaplatí 2,643 miliardy korun.

V pásmu 1800 MHz získala O2 celkem tři aukční bloky, Vodafone jeden aukční blok. V párové části pásma 2600 MHz získal T-Mobile jeden aukční blok, v nepárové části pásma 2600 MHz potom získaly O2 a T-Mobile po jednom bloku. Kellnerův operátor O2 by měl zaplatit za získané spektrum celkem 1,472 miliardy korun, T-Mobile 730 milionů a Vodafone 442 milionů korun.

Vydražené kmitočty jsou důležité pro kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. Podle podmínek aukce by je operátoři měly využít na poskytování služeb mobilního internetu. "Do budoucna nám vydražené spektrum umožní nabídnout nejen stále rychlejší mobilní připojení, ale také rozvíjet další služby jako je digitální televize O2 TV. Získání spektra v pásmu 2 600 MHz je pro nás dalším krokem v přípravě na 5G," uvedl Budník.