reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Barrandov Studio se vrací k produkci, zahájilo práce na vývoji filmu o Miloši Havlovi

14:55, 7. 7. 2016
Film Aleš Borovan

Život jediného filmového magnáta, kterého kdy Československo/Česko mělo, se pravděpodobně dočká filmového zpracování. Barrandov Studio (BS; majitelé Tomáš Chrenek a spol.) začalo vyvíjet snímek o Miloši Havlovi, strýci někdejšího prezidenta Václava Havla. Studio se tak po dlouhých letech vrací k vlastní produkci.

Filmový podnikatel Miloš Havel během první světové války slušně rozjel pražské Kino Lucerna, stál u zrodu produkční společnosti Lucernafilm a na počátku 30. let 20. století i barrandovských ateliérů. Scénář pro film s pracovním názvem Miloš Havel bude pro BS psát spisovatel Jan Novák (na fotce vlevo; skvělá mašínovská kniha Zatím dobrý, biografie Miloše Formana nebo komiks o Emilovi Zátopkovi). Bude přitom vycházet z knihy Krystyny Wanatowiczové Miloš Havel - český filmový magnát (mimochodem velmi zdařilé, pozn. aut.).

Pokud vše půjde ideálně, mělo by se začít točit v roce 2018, film by měl jít do kin o rok později. Je však velmi pravděpodobné, že práce na projektu se spíše prodlouží. Projekt má v BS na starost šéf koprodukce a vývoje Lubomír Konečný (vpravo). Vzhledem k historické látce (První republika, protektorát, komunistické Československo) rozpočet filmu podle všeho překročí 100 milionů korun. Barrandov Studio bude na projekt shánět koproducenty, například v sousedním Německu, kde skutečný Miloš Havel zemřel v roce 1968.

Životopis Miloše Havla není jedinou látkou, na kterou se BS zaměřuje. Lubomír Konečný má podle vlastních slov kromě jiného v ruce i jeden scénář Pavla Hajného (Copak je to za vojáka, Když v ráji pršelo).