reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Slavný režisér Vetřelce veze do Česka 500 milionů

11:04, 26. 2. 2013
Film Aleš Borovan

Již jen pouhých několik dní zbývá do otevření kinematografického fondu pro pobídky obřím filmovým produkcím. Nejrozsáhlejším projektem, který láká příslib vlády na vrácení části investice, je Child 44 slavného režiséra Vetřelce a Blade Runner Ridley Scotta (na fotce). Ten v případě Child 44 figuruje jako producent (společnost Scott Free Productions). V České republice Scott plánuje utratit celkem 500 milionů korun.

Thriller Child 44 vypraví příběh masových vražd dětí ve Stalinově Rusku. Režírovat jej bude Daniel Espinoza, scénář vychází z oceňované stejnojmenné trilogie britského spisovatele Toma Roba Smitha. Doposud potvrzenými hereckými hvězdami jsou Tom Hardy (Počátek, Temný rytíř povstal) a Noomi Rapace (Prometheus). Premiéra filmu je naplánována na rok 2015.

Vzhledem k rozsahu investice je velmi pravděpodobné, že v případě natáčení v Česku mu fond na základě přijatých pravidel bude vracet částku přes 100 milionů korun. Ve fondu je pro pobídky letos vyčleněno 500 milionů korun. Platí zásada "kdo dříve přijde, ten dříve mele". Ostatní produkce by si měly proto pospíšit.

V řadě na pobídky čekají další rozsáhlé zahraniční projekty: seriál BBC Mušketýři s plánovanou útratou 230 milionů korun a dánský seriál 1864 (produkce Miso Film) s plánovanou útratou přes 210 milionů korun. O příspěvek si velmi pravděpodobně řeknou i producenti chystaných projektů Gray Man nebo City of Lies (dříve Wenceslas Square).

Program podpory filmového průmyslu vláda spustila v roce 2010. Doposud do něj vložila 1,35 miliardy korun. Program pracuje na principu vracení 20 procent peněz, utracených v Česku za nákup výrobků a služeb, a 10 procent z částky, utracené za mzdy a honoráře. Doposud do země přilákal producenty televizního seriálu Borgia (investice 400 milionů korun), sci-fi Sněhoborec (385 milionů), Mission: Impossible 4 s Tomem Cruisem nebo seriálu Missing (500 milionů korun).