reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Investor Fryc (ex-Mall.cz) nalije desítky milionů do „růžového“ bikesharingu

14:10, 1. 12. 2016
Internet Aleš Borovan

Někdejší zakladatel e-shopu Mall.cz Ondřej Fryc vstupuje do projektu městského bikesharingu Rekola (foto) s typickými růžovými koly. Ten v současné době působí v Praze, Brně, Pardubicích, Teplicích, Olomouci a v Českých Budějovicích.

Frycova firma Spread Capital (SC) získala 20 procent v provozní společnosti Rekola Bikesharing. Majoritní podíl 71 procent drží zakladatel Vít Ježek, 9 procent má Pavlína Hořejšová. SC do systému sdílení růžových bicyklů nalije desítky milionů korun. Rekola díky investici nabídne stovky nových kol, lepší dostupnost, sledování pomocí GPS, jednorázové výpůjčky a další inovace. Na vrcholu sezóny 2017 se počítá s celkem 750 koly.

Rekola, který odstartoval v roce 2013, používá tzv. hybridní systém. Nepotřebuje instalaci desítek speciálních bikesharingových stojanů, nýbrž využívá vybudovanou cyklistickou infrastrukturu. Kola je možné zamknout kdekoliv po městě; v určitých lokalitách je možné vynutit vracení jen na předem definovaná místa. V letošním roce růžová kola jela více než 94 tisíckrát, z toho jen v Praze bylo výpůjček téměř 55 tisíc.